Ekspedisi kononnya.


Bagi menghabiskan sisa sisa tahun honeymoon aku yang terasa semakin menuju ke akhirnya nih, aku merancang untuk mengadakan satu 'ekspedisi' dengan members sekelas. Tbh, aku jarang keluar dengan kengkawan. Kalau keluar pun dekat dekat je. Ini fes time aku nak keluar jejauh (paling jauh setakat ni) dengan member. I am a person who love to travel and explore! ('Ekspedisi' ini atas keizinan ibubapa) So, aku and the gang of 4 Amanah buat lawatan pergi Penang Street Art pada hari ahad, 12 oct 2014. Tempat ni walaupun dah lama dan dah berkarat pun famous. Aku pergi tuari pun memang sesak, dah memang tempat pelancongan pun.

Like almost a week before kami pergi, we planned to go there by bus rapid sebab member member aku dapat card free untuk sebulan. Kenapa aku tak dapat? Ahhahahha, aku cancel permohonan sebab malas pergi tangkap gambo untuk lekat dekat card. Then bila member aku dah dapat kad mula la rasa mcm nak menyesal. Menyedihkan. Disebabkan aku gigih gak nak join depa pergi sana, sanggup ku bayor setiap bas yang aku naik tau. Tabung syiling yang takpernah nak penuh tu pun aku korek. Pastu kena tegur dengan driver bas "dik takde card ke?" 

Seawal pukul 7am kami keluar sebab lagi awal keluar lagi cepat balik. Rancangnya 11 orang nak pergi, last last 6 orang je boleh pi. Nak tunggu 6 orang tu pun hampir 8.30am baru ketemu. Nasib baikla Hanani belanja nasi lemak. Melantaklah kami empat orang dekat tepi bus stop sementara tunggu lagi dua orang yang kapannya maukk tiba tuh. Sebenarnya sorang daripada kami pun taktahu nak naik bas apa sebab orang yang tahu jalan takboleh ikut. Luckily three of us jenis yang taktahu malu bertanya and menyembang dengan driver bas sehingga lah kami tiba di Jeti at 9am. Keluar je dari bas tu bukannya jumpa street art terus. Jadi bengong sekejap cari jalan. Kalau jumpa sesapa saja pun tanya ja dekat mana street art. Semua yang kami tanya mesti jawab

"jalan terus. depan sana je"

Tapi dok jalan terus tak sampai sampai pun.
Kami pun jalan macam takda arah tuju sehinggalah jumpa tempat yang ada jual-jual barang macam casing phone, baju preloved and so on. Taktahu la nak describe macam mana tempat tu tapi comel-comel je semua. Ada snacks and ladders besar gedabak with a big dice. Ada game atas jalan yang dilukis dengan chalk and baldi with air and span. (aaaa rugi aku tak selfie dengan mende ni semua) Ada belon belon PINK with logo 'Fight againts breast cancer' dimana mana saja. Ada yang ikat dekat tangan and dekat belakang basikal. Kalau aku dapat dua tiga biji belon tu mesti best. Ha, kalau dah sampai sini, jalan mana-mana pun ada je tempat sewa basikal. Vespa pun ada tau. kerlass~ 

Jalan punya jalan bila dah rasa macam 'ish bila nak sampai nih. tak jumpa pun!', kami singgah satu tempat sewa basikal ni. Sebabnya uncle tu macam happy happy je tegur kami "mari mari sewa beskel". Murah jaa, RM8 untuk 5 jam. Kami merendek kesana kesini tak sampai lima jam, memang berbaloi. Kalau nak tahu en, aku bayor RM8, tapi aunty tu bagi balik seringgit sebab dia kata aku bagi RM9. Aku pun tak sure tapi yang aku ingat aku kira masatu RM8 cukup cukup. Takpa aa anggap rezeki aku jela. Muahahahaha! Masa nak kayuh basikal tu seriously rasa kekok and susah semacam jaa sebab lama tak naik. Nasib uncle tu bagi peta street art. Dia kata kalau taktahu jalan, tanya je dia. Masa tu semua dah excited nak mengayuh. Peta semua dah tak tengok. Mengayuhhh je, bila jumpa satu street art baru berhenti meng'selfie'. muahahahaa 

Inilah yang dipanggil acah acah candid. 

Bila dah lama mengayuh, makin banyak street art yang kami jumpa. Semua dekat dekat je sebenarnya tapi disebabkan betapa ketegaq nya taknak tengok peta, akhirnya kami sesat sampai ke jalan besar. Seronok sebenarnya kayuh beskel dekat tempat macam ni. Walaupun ramai orang. Bila weolls nak lalu je mesti pejalan kaki bagi laluan. Tapi kalau ada kereta yang lalu, sekali dengan beskel kena bagi laluan. Kami merendek berenam sambil main loceng keting keting bersambungan dengan hon kereta yang tak terkira banyaknya. Tapi sokay lah lets just enjoy the ride ahhahaa.

Ps; layan je la gamba. Aku dah taktahu nak cerita apa lagi. Kami banyak meronda je pfftt.


ni lah tiga orang hakak hakak yang banyak membantu menanyakan jalan sepanjang ekspedisi ini.





Dah puas 5 jam mengayuh ulang alik dekat jalan yang sama, kami pun membuat keputusan untuk pergi cari makan memandangkan dah tengah hari. Time for lunch! Weolls pun pulangkan basikal dan lepas tu lupa jalan balik. Hilang arah dah masatu. Thanks to Hanani lagi sekali sebab pimpin weolls ke jalan yang benar sehinggalah jumpa station bus, muehehehe. Nasib kami baik masatu, sampai je station bus terus dapat bas sampai ke Queensbay mall. Fuh masatu rasa syurr sangatla duduk dalam aircond punya lama, hilanglah segala peluh peluh dan bau bauan. HAHA

Sesampainya di perhentian kami yang terakhir pada hari itu, masuk surau solat zohor dulu. Selesai semua weolls terus pergi Johnny's Restaurant for lunch. Masa makan ni paling tak boleh blah. Main order jeeeeee. "excuse me, nak tambah order" "excuse me, straw satu lagi" "excuse me, makanan belum sampai" "excuse me, bawa set es krim tadi i order" "excuse me, tambah banana split" "excuse me, bill." Okay ni tak tipu. Semua yang kami enam orang makan RM70+ je. Tambah tax and services jadi RM90+. Tu tak termasuk lagi Jco. Oh what a great day to lose money for. Hahahahhahaahahahaahhahahaha .....

Ps; keesokan harinya aku tak gi sekolah, sakit kaki sampai takboleh jalan sebab masa dekat sana pulun kayuh basikal sebab gigih nak racing. muahahahah (jangan tiru aksi perbuatan ini)

Change.



Assalamualaikum,
Sekali lagi aku dapat menaip satu entry pasal hidup aku yang tak seindah dan seceria anda anda sekalian. Baru baru ni aku dah story pasal kem yang aku pergi jun yang lalu. Sekarang aku masih aku, menjalani hari hari yang tak pernah tak indah bersama family, and kawans. 

Sebenarnya baru aku perasan sekarang dah pertengahan bulan august. Cepat betul masa berjalan. Aku masih mimpi ber honeymoon. Lagi beberapa bulan je nak habis tahun honeymoon ni. Tak sanggup nak pegang title spm candidate. Makin hari makin pening dengan todays world. Macam yang dah semua tahu, palestin sekarang sedang berperang dengan yahudi laknatullah. Aku dah search macam-macam pasal perang ni and i learnt something pasal history Islam yang dulunya aku tak tahu. Walaupun aku tak search, tetap akan ada somebody yang post dekat facebook, twitter, insta, wechat, wassap dll. Aku baca and aku tengok. Bila tengok gambar orang-orang yang syahid dekat sana terutamanya kanak-kanak, tipu la kalau tak rasa apa apa kan. Tengok saja dah buat air mata menitis. Bayangkanlah kalau kita sendiri ada dekat sana :'<

Hm, sebenarnya before aku post entry ni, aku dah delete and clear entries lama yang bagi aku tak perlu lagi ada. Tak sangka masih ada orang yang men-stalk blog buruk aku ni hingga ke hujung entry. Malu je entry lama yang entah apa apa tu, hehe. 'It's time to be a better person for a better life'. I have to change. Aku rasa aku terlalu lama menyedihkan diri sendiri. Very pathetic. Aku nak happy. Aku nak enjoy my life as a happy teenager. 
I want to forget all the bitterness that has happened in my life. All the mistakes. All the things that make me feel down.

Let bygones be bygones. 




"This is life. People will screw you over. You'll fight with your family. You'll witness things that will change you forever. You'll blame new lovers for things old lovers did. You'll lose best friends you thought would always be there. You'll come to realize that everyone has a past. You'll cry, you'll laugh, and you'll embarrass yourself. But then, you'll find your very own moment where none of that matters; where you can sit back and realize that crap happens to the people who can handle it and that this is who you are, and that no one should want to change you, including yourself."




Sekembalinya aku.

Assalamualaikum wbt sayang sayang sekalian.

Alhamdulillah aku masih lagi berupaya menaip satu entry ni untuk tatapan reader(s) sekalian. Aku rasa dah lama gila aku tak update blog. Yup. It has been 3 months since the last time i wrote about cuti seminggu. Ya allah lamanya tinggalkan blog ni. Selalunya at least sebulan sekali aku memerah idea menaip everything yang terlintas di fikiran semasa menaip setiap entry yang wujud di blog ni. Aku rindu nak hapdet blog. Aku rasa masih belum terlambat untuk aku mengucapkan selamat menyambut bulan ramadhan n selamat berpuasa to all muslims in the world walaupun harini dah hari ke-8 kita berpuasa. Alhamdulillah aku masih berkesempatan untuk menunaikan ibadah puasa pada tahun ni. It's time to be a better person for a better life! 

Entry pertama aku selepas 3 bulan aku penyepi semestinya aku nak story macam macam yang berlaku walaupun hidup aku tak seindah mana untuk dikongsikan. Of course bercampur aduk and akan menyemakkan otak anda. firstly, aku dah lepas midyear examination and i feel really really happy about it. Lepas dua minggu exam, terus dapat cuti midyear dua minggu dimana dua minggu tu lah aku menghabiskan masa masa yang terluang dengan menggoyang kaki sambil makan cokodok dengan gembiranya. Takyah fikir pasal sekolah and homeworks. Tau tak apa perasaan aku time tu setelah dua minggu berperang dengan subjek addmath, biologi, kimia and fizik? Happy sangat sampai rasa macam nak terjun bangunan setingkat dengan tilam empuk tersedia dekat bawah. Untuk midyear ni semestinya aku setadi betul betul lah , takkan nak main main macam ujian bulanan 1 dulu. Alhamdulillah result ok. Cuma tu lah, chemistry tak pernah nak lulus. Aku ingat kimia aku dapat telur ayam, tapi ada juga markah kesian. Hehehehe it's such a miracle ok.

Time cuti dua minggu tu, aku bukan goyang kaki makan cokodok je okay. Habis lah tepung nak masak cokodok hari hari. Hihihi. Aku pergi kem anjuran YTN or TNB selama 4 hari 3 malam dekat Perak. It's really a very nice memory to be remembered. Aku dah pergi KRB (Kem Remaja Bestari) ni masa aku form 2, 2012. Well, of course aku akan jumpa geng KRB dulu sebab KRB ni hanya untuk anak-anak TNB je melainkan kalau ada jemputan atau terbuka untuk orang lain. 

Ini baru sesi perkenalan. Muka fresh lagi ni. Hahaha. *Aku pakai baju hijau

Macam biasalah dekat kem ni macam macam aktiviti. Dari pagi sampai tengah malam. The best things aku tak lupa pasal KRB tahun ni ialah kena baca doa sesama, jemput makan sesama, beratur sesama n makan sesama. It's really different dari kem kem yang aku pernah pergi. Hahaha, well, im a camp-lover okay (ada ke?). Tak lupa juga tarian dari lagu-lagu yang memang best giler cadbury, Cikgus yang sporting, all the games and kenkawan baru. Aku nak cerita semua memang boring tahap max lah kan sebab hangpa tak rasa. Aku je yang rasa. Ada juga saat saat memalukan aku dekat sana tapi aku xnak cerita :p And i learned new things iaitu masak omelette. Aku kumpulan pertama yang kena masak and aku orang pertama yang rasmi kuali, dapur, mangkuk dan segala macam dekat situ. Of course lah aku nervous. Boleh pula kena bahan dengan cikgu sebab omelette masin. At least omelette aku paling jadi n paling lawa daripada orang lain sampai cikgu bawa lari. bangga jap :p

Then, aku belajar melukis atas gelas kaca. Absolutely amazing. Masa dengar taklimat sebelum melukis tu dah rasa macam dah terer nak melukis. Tapi bila dah start idea takda langsung masa tu. Serius aku lukis buruk sangat sampai aku sendiri tak sanggup nak tengok T^T. Disebabkan aku kumpulan sepuluh iaitu kumpulan terakhir dan orang yang beratur paling depan, aku lah yang selalunya mendahului semorang (sebab group aku duduk hujung, memang aa selalu jalan dulu t.t). Haaa, aku punya level confident dekat sana sangat tinggi auu sampai sanggup beratur depan sekali setiap masa. Paling sedih bila orang kata aku sombong sebab selalu buat muka derk, muka tak kisah or maybe muka sombong. Habis tu takkan nak buat muka poyo jeee? Dalam ke-confident-an aku pun terselit juga rasa nervous. Dah aa aku ni cepat je gelabah. Hmm. Back to the melukis story, aku tak terpilih untuk melukis kali kedua menggunakan cat warna mahal. Sokay, tak kisah. Aku dah cukup sedih terkenangkan lukisan gelas aku yang tak menjadi tu. Kami melukis gelas ni pada malam terakhir dekat kem tu. Memang rugi gila aku balik bilik dengan cepat sementara roommates aku yang lain berseronok menari tarian lagu dekat dewan. Dengan kunci bilik tak ada. Nasib baik ada jiran sebelah teman aku daripada berdiri sorang sorang dekat luar tengah tengah malam. Esoknya, sebelum majlis penutupan, kami menari ramai-ramai. Memang best. Lepas majlis penutupan, sebelum balik kami menari ramai ramai gak tapi dekat dewan yang lebih besar. Aku, jangan cakaplah. Untuk kali terakhir tu aku menari suka hati je. Tak kisah dah dekat ibu bapa yang dtg ambik anak-anak rakam video. Menari pun entah apa apa je. Hahaha asalkan aku bahagia. tskkk, aku rindu..


Ni lah lukisan gelas aku. ehehehee t.t *tipu

The awesome cikgus.

Apa apa pun, best dapat kenal cikgus yang sporting dekat sana. Siap suruh buat group dekat wechat n wassap untuk chat sekali walaupun kem dah habis. Sampai sekarang masih aktif. Selalu bagi kata-kata nasihat n macam macam lagi lah. Itu malam semua masuk air, main emoji fighting each other. Hahahahha. And now, teringat saat-saat terakhir dekat sana. Time exchange no phone, facebook n wechat sesama. Well, life must go on. Buka je sekolah selepas dua minggu holiday, groups KRB semua senyap dan aman. Semua kembali ke sekolah. Hehehehe. Tapi holiday aku tak habis lagi sebenarnya. Seminggu selepas buka sekolah, aku join lawatan sekolah ke Penang Hill n Taman Belia, Penang. Sesaja pergi memandangkan baru je habis exam kan. konon nak enjoy dengan kenkawan skjap. Banyak aku nak story pasal ni sebenarnya, tapi tak boleh. Biarlah semuanya tersemat di hati. Hehehehe. Nah belanja gambo ni semua. Selamat malam! 

Dating berempat dengan sorang photographer, wan.

Main redah je duduk dekat situ. hahaha

Selfie banyak, serius tak tipu.




Last but not least, be happy even if you have reason to be sad. Selamat berpuasa ♥

Cuti seminggu


Entah kenapa harini aku tetiba je rajin hapdet blog. Semalam aku tengah boring aku try stalk sesapa yang aku rasa nak stalk and aku terjumpa blog dorang semua. padahal sebenarnya aku malas la nak baca baca blog orang tapi ye lah time cuti seminggu ni tengok je sekejap padahal satu hari tu bosan teramat bila tak tau nak buat apa. Bila pikir pikir balik harini dah sabtu. pehal sekejap sangat? banyak lagi homeworks aku belum buat. padahal haritu sebelum cuti kemain lagi berikrar nak setadi, buat revision balik subjek membunuh yang tak henti henti mengganggu kehidupan aku. setiap masa berlegar legar dalam kepala bak ufo di angkasa. Dulu boleh lah aku kata hek eleh sains tulen kalau belajar betul betul komfem flying colors. Tapi sekarang menyesal tak sudah kata macam tu. Setiap kali nak belajar ada je halangan. twitter kejap kejap vibrate menandakan interaction beroperasi. wechat pon walaupun aku off notification tapi hati sentiasa tergerak gerak ada tak orang send chat ke hape. 

Masa start buka buku nak buat homework ada memang semangat berkobar kobar. konon kalau buat perhabis semua lepas ni boleh relax. Tapi baru siap satu karangan aku dah tutup buku. Sambung esok. Esoknya aku kata sambung esok pulak. Then entah bilanya nak siap. kalau esok lagi tak tau lah nak kata sebab esok last day cuti sekolah. ergh apa guna cuti kalau fikiran sentiasa dibebani homework. Kadang kadang aku saja curi masa ajak ipan main kereta ke bola ke buli ke penyet ke. Tapi selalunya dialah yang mencuri masa masa aku tengah buat hw dengan mengacau. Aku terpaksa buat hw atas katil sebab nak lari dari dia. Segala meja buku pensil aku campak atas katil. Tak dilupa handphone dan earphone. Ini benda wajib ye kawan kawan kalau kalau boring ke bolehlah sumbat dalam telinga then karaoke jap. Tak pun dengar lagu instrumental ke piano ke sambil terbayang bayang permandangan yang indah. pergh nikmat saat saat macam tu tau. Last last hw terbengkalai.

em time cuti ni apa sangat lah yang boleh buat. Tambah lagi kalau perempuan. Lelaki boleh jugak lah keluar lepak dengan kenkawan ke merempit ke apa ke. Itu hari aku pergi tusyen dengan motor. Dekat je sebenarnya. Jalan kaki pon kalau jalan ala perempuan mungkin ambik masa 10 minit macam tu. Tapi alang alang motor terbiar je kat situ takdak sapa naik lebih baik aku naik. Tahun ni kan dah boleh ambik lesen. Nasib baik pulak haritu minyak full. Memang best ar merempit memalam dengan membe tusyen plus classmates plus bestfriends. Lepas tusyen sempatlah kami pergi jenjalan naik motor sorang satu. Meronda dekat kawasan rumah besau besau yang semestinya penduduknya kebanyakkan cina je. Time seronok merempit, kami stop dekat tepi rumah cina. Saja nak relax jap sambil bincang nak pergi melencong kemana pasni. Tetiba ada bunyi auf auf gitu kan. Apa lagi takkan terjegat je kat situ, konfem aa pecut terus. menatang tu pulak aiceh kejam pulak panggil dia cemtu. anjing tu pulak ada kat luar pagar. tak nampak pulak anjing tu diikat ke tidok. Nasib baik aa aku sempat bertenang dulu sebelum pulas handle. Kalau tak memang dah pecah lampu depan kereta yang diparking depan aku ni. Biasalah time tu kan dah pukul sebelas lebih. Mesti ar anjing tu ingat kami ni perompak ke apa tetiba je berhenti depan rumah tuan dia. agak agak aa nak letak anjing tu luar rumah. Kalau aku ada sakit jantung terkena heart attack ke tak ke naya terperosok masuk longkang. kan ke dah susahkan ambulans datang sesusah semata mata nak selamatkan aku hehe

Cuma problem bila bawa motor, aku tak reti bagi signal. yelah belajar pon olok olok je. Nasib lah. Bila nak corner pandai pandai lah tunggu line clear. Tapi selalunya malam tak banyak kereta motor lori bas. Paling tak boleh blah time aku nak corner, ada kereta stop kasi aku jalan. Memang tak ar aku nak jalan tambah lagi ada motor lain dari arah depan nak masuk jugak jalan tu. Aku pon lek dulu parking tepi buat macam jalan aku yang punya, kasi kereta tu jalan dulu. tak tau lah apa dia kutuk aku dalam kereta. Tu tak kira lagi time nak balik patin tetiba ternampak lembaga hitam dekat tingkap tingkat atas rumah kedai. Tengah best best menyembang sebelum balik tetiba pula ternampak. Dah tu malam jumaat pulak. Beberapa saat kemudian muncul anjing lek je jalan depan kami. Last last semua blah balik rumah. hahaha baru reti nak balik. ingat nak lepak sampai pagi ke apa

kalau hari biasa aku duduk rumah menghadap laptop je tak pon melayan di kecik ipan tu. Spend time dengan dia memang best. Boleh cakap dengan dia sambil acah acah cakap baby hikhiks. Nasib dia ni jenis bercakap je memanjang. Apa dia merepek aku pon tak faham. Kalau rasa boring ke tak tau nak buat apa aku pergi je peluk dia buat macam teddy. Kalau dia jerit baru reti nak lepas. Kadang aku yang terbuli. Suka baling baling mainan. Suka menjerit. Ceh mentang mentang orang manjakan dia sebab he's one and only one little brother in da house, mula lah nak naik lemak. Dia selalu kongker tv. Bila ada iklan, dia boleh tiru sebijik cara iklan tu cakap walaupun pelat dia tidak dapat dirungkai oleh sesiapa lagi buat masa ni. Sometimes tengok hi-5 yang dah jemu asyik ulang yang sama je, sampai dia pon dah boleh hafal lagu lagu siap nyanyi sekali. Tapi bab nak menari memang out sebab malu orang tengok. Tapi dengan aku dia relax je sebab dia tau kalau nobody in da house dengan aku aku sekali join dia menari hahahhahahahahaha ok 

Part paling seronok bagi dia makan. Kalau boleh nak je sumbat macam macam kasi dia buntal so boleh penyek pipi dia hari hari. oh aku terlupa. Dia jugak dah reti azan. Tau saja pelat budak 3 tahun macam mana. Tapi kenkadang dia malu malu gak nak berdiri kat jeriji tingkap sambil azan kalau ada orang yang memerhati sambil senyum senyum kambing. Satu ja aku paling bengang dengan dia ialah mainan dia selalu melayang. Tak kira lah dia happy ke sad ke mengamuk kepe tu memang fiil dia. Kalau kita tak layan dia time dia happy nak main haa tunggu lah benjol setompok kat hujung kepala. tapi selalunya lepas tu ofkoslah dia dicubits secukup rasa hikhiks. aish sedap dia tido, aku pulak kutuk dia kat sini. 

Rasanya dah banyak aku menaip kat sini padahal sebenarnya dah plan awal awal harini nak siapkan hw. Apakan dayaku nak meninggalkan laptop yang kesunyian tanpa pengguna. Jadi aku pon saja nak habiskan sisa sisa cuti seminggu ni dengan menghapdet blog sementara masih ada masa. Aku sebenarnya terniat haritu dah takmau berblog since aku tak ada idea plus tak ada masa nak menaip memandangkan nak tunggu laptop ni on pon sempat rasanya aku minum air segelas and kalau kalau line tak berapa nak straight boleh lah aku makan sebungkus dua keropok panda 60 sen. Tapi lepas aku stalk beberapa bloggers yang ayat dia tak terungkap dek kata kata, terus bersemangat nak berblog kembali. Ek ja rasa. kbai. 

2014's diary

Assalamualaikum wbt.

Masa untuk melepas rindu menaipppp yay hahahahhahaha. Dah sebulan tak update blog. Kalau sebelum ni kalau boleh setiap hari nak update. Benda merapu pon main taip ja. Kali ni nak taip kena ada idea yang bernas lagi munasabah baru ada orang nak baca. Tapi kan, sometimes i wonder, kenapa pageviews blog ni kalau meningkat ja, terus meningkat mendadak dak dak.. dak dak.. dak..

Dekat sebulan lebih ni, aku terlampau busy. Tersangat lah busy. Sampai nak makan pon tak sempat nak kunyah hingga lumat sebab berkejaran dengan masa. Mana taknya, time form 4 ni lah nak kutip markah kokurikulum banyak banyak. Nanti form 5 focus setadi je. Selagi belum bulan 4, selagi tu aku masih terikat dengan masa. Entahlah. Baru baru ni cikgu buat pengumuman. Unit uniform PKBM, Kadet Polis, KRS and St John Ambulans (aku ler tu) terpilih untuk jadi wakil sekolah lawan kawad peringkat daerah (kalau tak silap sebab aku sebenarnya malas ambik port pasal ni). Dan disebabkan St John Ambulans terlalu malang kerana hanya mempunyai kurang daripada 10 orang ahli lelaki, so yang gegirls ni lah kena berkorban masa dan kulit demi masa depan negara


Bagi akulah kan, best apa kawad. Dapat jadi wakil sekolah pulak tu. Dapat pergi sekolah orang. At least ada pengalaman. hehe. Jadi setiap petang isnin, selasa dan rabu kami bermandi peluh di bawah sinaran matahari yang dasyatnya (tidak sedasyat di neraka lah ye) untuk latihan kawad. First day training, memang tak tahan. Kalau boleh letak bumbung ke khemah ke payung sekali pon memang dah letak dah. Tambah lagi sekarang ni musim panas. Dah lama tak hujan. Strok haba! Tapi nak buat cemana, st john jarang ada kawad. Basic pon tak reti. Time training pon cuma fokes dekat basic ja. Macam mana nak masuk peringkat daerah macam ni? Kalau nak denda pumping utk sesapa yang buat salah, kesian. Tengok lah kadet polis. Dah okay pon masih kena denda. Jeles much. Itu hari aku sengaja pergi lambat. Bila dah sampai sekolah baru perasan ada 'abang abang' PKBM ajar kawad. Lastly kena denda ketuk ketampi tsk tskk T^T

The last day weolls training haritu, dengan semangatnya kami pergi awal. Siap air sejuk sedap sedap. Makan pon tak sempat. Losyen pon main tonyoh ja. Then cikgu kata st john tak didaftarkan utk peringkat daerah. Agak kuciwa. Tapi gembira. Takpayah berjemur tengah panas dah. Takpayah kelam kabut pergi training. Takpayah penat penat jalan 20 minit setiap hari pergi sekolah. Takpayah fikir pasal kawad dah! *breathe in breathe out* 



Sebelum kawad ni, aku pergi lawatan ke INTI College Penang. Sebenarnya untuk form 5 saja, tapi form 4 dapat pergi jugak sebab ada banyak tempat kosong. Best wo pilih kos kulinari ni. Ada tujuh pilihan semuanya. Check DNA, study abroad, engineering, light camera action and lain lain yang aku dah tak hingat. At first aku tengok study abroad ni cem best je, teringin jugak nak tau cara nak sambung belajar luar negara, tapi bila tengok kulinari ni mesti ada masak masak gitu takdak lah boring sangat nanti. Takpayah dengar ceramah berjela jela. haha teruk betul.


This is us :D from left, wani iffa balqis fathin and meeeeee

bergambar dengan bakal chef yang tak berenggang langsung dari meja kami hi hi hi. Benda kami buat ni sikit pon aku tak makan. Tak nampak menyelerakan puns hahahhha

 .......................

One day haritu cikgu shima tanya weolls sama ada nak join pertandingan pantun atau taknak. Mula mula tu ragu ragu gak lah sebab kami tak ada pengalaman pantun memantun bagai ni. Tapi lepas cikgu bagi kata kata semangat dan dorongan akhirnya kami join jugak. Apa salahnya cuba sesuatu yang baru. Sepanjang perjumpaan, kami buat dekat library. Tak berlatih sangat pon. Banyak main. Practise buat pantun, 5 minit baru siap 2 rangkap. Teruk sungguh. Tapi kami cuba jugak practise cakap, even at first semua malu malu. ceh. Last day before Pesta Pantun peringkat daerah (maybe), kami tak boleh practise sebab ada pelawat datang sekolah. Time tu memang gabra habis lah. Aku plan nak practise betul betul haritu dengan geng geng pantun ni, tapi ...... sobs sobs.. Time cikgu takdak, kami practise dekat belakang kelas. Kat luar kelas pon sama. Desperate sangatt!



Petang tu, aku takdak selera nak makan sebab terlalu gementar. Aku on laptop, search pantun banyak-banyak, tengok video kat youtube and salin pantun sampai 3 papers. Tu tak termasuk lagi dalam buku nota. Gabra sangat tersangat sangatlah. Perut menyanyi pon aku buat dunno ja walaupun pagi tu tak makan apa langsung. Menghadap laptop sampai ke malam. Berhenti cuma utk solat, pastu sambung balik. Lepas isyak, practise buat pantun sendiri dalam masa 60 saat. Paling kurang pun aku boleh buat 4 rangkap terlebih 20 saat. Pukul 10 malam macam tu, barulah rasa tenang sikit. Dapat makan nasi dengan amannya. haha lantak lah makan malam malam pon. Asalkan perut kenyang, hati pon senang! ^_^



Esoknya, aku bangun dengan muka berseri-seri kononnya boleh menang. Manalah tau ada keajaiban ke apa kan? muehehehhe~ Pesta pantun tu dekat SMK Bayan Lepas. Best woo. Betul betul atas bukit. Walaupun tengah panas, tapi berangin. Rasa macam duduk tepi pantai ja. Sekolah tu pon masih baru. Semua cantik cantik hehe. K back to pantun, kami lawan dengan SMK Telok Bahang. 4 Lelaki seorang perempuan. Tengok dorang semua confident habis. Kami ni pulak duduk tak senang. Nak balik je rasa. Hahaha first experience wakil sekolah sapa tak gemuruh. The awkward moment is bila tengok emcee tu budak sekolah dalam lingkungan 13/14 tahun macam tu. Banyak betul silap dia buat. Nak tunggu skrip lah, nak ambik kertas lah. Penjaga masa pulak, kejap betul kejap tak betul. Sampul surat tema pilihan pulak ada yang kosong, ada yang sama. Sampai Iffa kena pergi cabut 3 kali. Haha at least kuranglah sikit gemuruh bila jadi macam tu.


 Welcome to ...

time ni dah kecut perut dah. otw nak start T^T

"Biarlah kalah. This is our first experience isnt it?" =)


The end.

Family outing hehe


Assalamualaikum wbt


Hari sabtu yang lepas, 8 feb, aku terpaksa menadah telinga menahan mata daripada tertido pergi ke mesyuarat agung PIBG walaupun sebelum ni aku tak pernah pergi. Aku pergi pon kali ni sebab aku dapat sumbangan cemerlang PMR 2013. Alhamdulillah rezeki. And then petang tu, aku with my loveeely family went to Tasik Taiping, Perak. Kami pergi tanpa dirancang pon sebenarnya. it's because abah cuti so kami pon keluar lah dengan gembira dan amannya ke sana. 

Ramai tau pengantin buat photoshoot kat sana. Sepanjang jalan aku jumpa tiga pengantin. Ada satu pengantin tu baju colour putih and veil warna merah. cenggini (y). So bila dah parking, terus pergi beli tiket naik bot. Mulanya ipan nangis-nangis takut nak naik. Bila dah lama lama, baru excited sampai nak celup tangan dalam air. Dia start okay pon bila nampak aweks kecik dekat bot sebelah. hehe suruh bye bye tau pon malu. 

Ipan in happy mood.

Ipan in tak dengar cakap mood.

And Ipan in buat hensem mood.

Lepas dah pusing satu tasik tu, weolls lepak dekat tempat rehat and makan es krim! Then tangkap gmbar dekat sana. Rasa macam tengah photoshoooot je hohohoho. Kebetulan haritu PM datang dekat area situ. So kami pergi lah lepak dekat playground betul betul depan zoo taiping and night safari. Melayan ipan main, sambil iolls pon naik buaian kahkahkah~ Balik rumah terus tengok Anugerah Meletop and RUNNING MANN!

#Credit gamboo my dad
#Kbaii hehe



112 ways to say I Love You ♥



English - I love you
Afrikaans - Ek het jou lief 
Albanian - Te dua
Arabic - Ana behibak (to male)
Arabic - Ana behibek (to female) 
Armenian - Yes kez sirumen
Bambara - M'bi fe
Bangla - Aamee tuma ke bhalo aashi 
Belarusian - Ya tabe kahayu
Bisaya - Nahigugma ako kanimo
Bulgarian - Obicham te
Cambodian - Soro lahn nhee ah
Cantonese Chinese - Ngo oiy ney a 
Catalan - T'estimo
Cheyenne - Ne mohotatse
Chichewa - Ndimakukonda
Corsican - Ti tengu caru (to male) 
Creol - Mi aime jou
Croatian - Volim te
Czech - Miluji te
Danish - Jeg Elsker Dig
Dutch - Ik hou van jou
Esperanto - Mi amas vin
Estonian - Ma armastan sind
Ethiopian - Afgreki'
Faroese - Eg elski teg
Farsi - Doset daram
Filipino - Mahal kita
Finnish - Mina rakastan sinua
French - Je t'aime, Je t'adore
Frisian - Ik hâld fan dy 
Gaelic - Ta gra agam ort
Georgian - Mikvarhar
German - Ich liebe dich
Greek - S'agapo
Gujarati - Hoo thunay prem karoo choo 
Hiligaynon - Palangga ko ikaw
Hawaiian - Aloha Au Ia`oe (Thanks Craig)
Hebrew - Ani ohev otah (to female) 
Hebrew - Ani ohev et otha (to male) 
Hiligaynon - Guina higugma ko ikaw 
Hindi - Hum Tumhe Pyar Karte hae
Hmong - Kuv hlub koj
Hopi - Nu' umi unangwa'ta
Hungarian - Szeretlek
Icelandic - Eg elska tig
Ilonggo - Palangga ko ikaw
Indonesian - Saya cinta padamu
Inuit - Negligevapse
Irish - Taim i' ngra leat
Italian - Ti amo
Japanese - Aishiteru
Kannada - Naanu ninna preetisuttene 
Kapampangan - Kaluguran daka
Kiswahili - Nakupenda
Konkani - Tu magel moga cho
Korean - Sarang Heyo
Latin - Te amo
Latvian - Es tevi miilu
Lebanese - Bahibak
Lithuanian - Tave myliu
Malay - Aku cinta padamu 
Malayalam - Njan Ninne Premikunnu
Mandarin Chinese - Wo ai ni
Marathi - Me tula prem karto
Mohawk - Kanbhik
Moroccan - Ana moajaba bik
Nahuatl - Ni mits neki
Navaho - Ayor anosh'ni
Norwegian - Jeg Elsker Deg
Pandacan - Syota na kita!!
Pangasinan - Inaru Taka
Papiamento - Mi ta stimabo
Persian - Doo-set daaram
Pig Latin - Iay ovlay ouyay
Polish - Kocham Ciebie
Portuguese - Eu te amo
Romanian - Te iubesc
Russian - Ya tebya liubliu
Scot Gaelic - Tha gra\dh agam ort 
Serbian - Volim te
Setswana - Ke a go rata
Sindhi - Maa tokhe pyar kendo ahyan 
Sioux - Techihhila
Slovak - Lu`bim ta
Slovenian - Ljubim te
Spanish - Te quiero / Te amo
Swahili - Ninapenda wewe
Swedish - Jag alskar dig
Swiss-German - Ich lieb Di
Surinam - Mi lobi joe 
Tagalog - Mahal kita
Taiwanese - Wa ga ei li
Tahitian - Ua Here Vau Ia Oe
Tamil - Nan unnai kathalikaraen
Telugu - Nenu ninnu premistunnanu 
Thai - Chan rak khun (to male)
Thai - Phom rak khun (to female) 
Turkish - Seni Seviyorum
Ukrainian - Ya tebe kahayu
Urdu - mai aap say pyaar karta hoo 
Vietnamese - Anh ye^u em (to female) 
Vietnamese - Em ye^u anh (to male) 
Welsh - 'Rwy'n dy garu di 
Yiddish - Ikh hob dikh
Yoruba - Mo ni fe

Not so good story.


Assalamualaikum wbt.

Hi jumpa lagi. hehe it seems like i havent post any entry for two weeks. Im not very busy but well, saja buat-buat busy. I am very lucky cause i still free without tuition class this year. dont know when should i attend tuition class for form 4 damn killer subjects. Dah hampir sebulan, aku belajar chemistry, physics, bio, addmath and some other killer subjects. I guess i still cant handle those subjects. Eventho it's just the intro or just the beginning. Susahhhhhhh. Tapi kena jugak struggle semua tu. Dah gatai nak masuk sains, sekarang nak menyesal pulak. Aku boleh jelah catch up apa yang cikgu ajar. Tapi bila nak buat homeworks, apa pon tak tahu. Nasib baik first month weolls just buat experiments for PEKA. Tak banyak sangatlah nak belajar pon. (yay i love experiment!) haha k fyi kami belum belajar apa apa lagi subjek biologi tuh. Asyik cuti. Kalau tak cuti, cikgu pulak tak datang. Baru sekali je cikgu masuk, terus ajar chapter 2. Cell bla bla bla k aku tak ingat langsung. Rasa macam nak tukar ke lukisan kejuruteraan ja. tsk tsk

Sooo... my previous post was about not talking so much, concentration and whatever aku taip kat situ, semua berubah. Aku makin cakap banyak. Rasa macam nak berkawan dengan semua oranggg. Start buat benda gila. Start bersembang dengan cikgu (k aku jenis susah nak bercakap dengan cikgu sebenarnya) and start makan banyak AHAHAHA. 

Harini weolls ada sekolah ganti untuk hari raya cina. Macam biasalah kalau ada sekolah ganti mesti ada aktiviti. Dan aktivitinya ialah gotong royong ikut persatuan masing-masing and start belajar lepas rehat. unfortunately ahli st john macam den ni kena bawak either pasu or bunga untuk tanam dekat depan makmal sains. Nak bawak tu lah yang bermasalahnya. Tapi aku pergi sekolah jugak sebab apa? sebab nak kehadiran aku penuh so aku boleh dapat anugerah yay! Aku pernah dapat anugerah time form 2 for pendidikan seni and form 3 takdak rezeki. Makah paling tinggi dalam kelas, tapi tak tertinggi dalam senarai pelajar batch 98. see, dah lari topik. So bila dah boleh start gotong royong, kami bukannya pergi tempat st john, tapi pergi kelab kembara cabut rumput, kutip daun kering, potong ranting pokok guna gergaji, siram pokok and so on. Memula tu bersemangat je buat. Bila dah ramai-ramai dengan geng, idea gila pon menjelma. Lawan sapa penuhkan plastik sampah dulu, menang. Habis semua kami cabut. Daun yang sedang membesar dan masih subur pon jadi mangsa tarik tarik. 


And then lepas dapat makan free dengan air mineral tak sedap, kami sambung buat kerja balik. Botol mineral yang tak sedap tu, kami cucuk kasi lubang untuk siram pokok. Tapi pokok tak basah, kami yang basah. Sampai kena sound dengan 'kakak garang' muahahhahahahhaha. (normal thing to us :p) Then weolls duduk atas rumput, sembang like a boss. Tetiba teacher keluar kasi gergaji dari bengkel kh untuk potong semua ranting tak guna yang merosakkan suasana (ayat kelas gitu). Habis semua ranting kami potong. Yang cantik pon main pijak kasi patah je hahahhaha. Habis luka tangan and jari masuk selumbar berulang kali. Saya okay, saya dah besar.

Time rehat, kami lepak like a big boss dekat kantin. Agak-agak dah boring, baru masuk kelas. Tapi still takdak sapa kat kelas. Semua masih sibuk. Kami pon sibuk keluar masuk kelas sebelah. Buat kacau time dorang busy cat kelas (warna macam hospital sakit jiwa) walaupun ada cikgu Hasliza dalam kelas tu. Haha cikgu tu relax je, siap panggil kami dari kelas 4A pergi tengok warna cat kelas dia 4B. And aku pon start lah buat kelas B macam kelas sendiri. Semua students 4A 4B main kutuk kutuk warna cat, lawan cat kelas dll. Memang lah macam budak-budak. Tapi semua ni lah akan jadi kenangan bila dah kerja nanti. tsk tskkk T^T

So harini aku dengan jayanya telah mengsia-siakan kudrat tenaga aku dengan membawa buku buku yang berat lagi menyeksakan tetapi tidak langsung menyentuhnya. Nasib baiklahh aku dengar kata hati 'takyah bawak buku teks math, tak guna pon nanti". hehe okay the end

#Requested.


Form 4



Assalamualaikum wbt.

Since hampir seminggu aku start sekolah, aku tak dapat nak active blogging seperti mana seaktifnya aku blogging tahun lepas dan tahun sebelumnya. Aku betul-betul takdak masa. Nak kena struggle all the new things yang aku tengah struggling now. Semuanya pasal form 4 subjects. Disebabkan aku stay dalam kelas sains tulen, so minggu pertama persekolah aku cuma dengar "chemistry susah gila nak mamp.." "biologi susah sebab takda sapa pernah dapat A" "fizik kena belajar betul-betul, kalau tak menyesal seumur hidup" "kalau tak reti jalan kira addmath you better get out" "bm dan sejarah wajib lulus spm!". Hampir semua orang cakap macam ni and aku pon ..... tak tahulah. Cuma satu subjek ja yang cikgu cakap senang and ada peluang nak dapat A plus plus, iaitu math. Lawak.

Dan sejak aku tak lagi sekelas dengan fathin, aku jadi makin serius nak belajar. Bukan apa, tiga tahun sekelas dengan dia, aku asyik tiru dia je. Homework ke, nota ke, exam ke semua aku belasah ja dari buku dia. Bila dah duduk dengan bff yang lain, rasa macam duduk sorang-sorang je. Nak cakap apa-apa pon teragak-agak. yelah lain orang, lain pendapat. Kadang-kadang apa yang kita cakap sesetengah orang tak boleh terima. That's why aku lebih banyak diam, tak banyak cakap dengan classmates and banyak concentrate bila cikgu mengajar. Punyalah concentrate tengok cikgu sampai boleh tembus dinding. Nasib je dalam otak aku ni tak fikir 'tahun honeymoon, takyah belajar'. Kalau tak sampai sekarang aku tak tahu ada perkataan quadratic expression dalam addmath. Tu baru perkataan, belum soalan.  Tapi aku masih kamcing dengan fathin sebab weolls pergi sekolah sesama. Pagi buta pukul 6 dah terpacak depan gate. Awal gila aku cakap. Ni baru first week. Nanti berweek-week ha tengok la alarm vibrate gegar katil nak runtuh pon aku masih boleh mimpi indah sebab orang lain tido pukul 10, aku tengah malam baru jumpa bantal. Masuk tido awal pon, selagi wifi tak off lagi tu menghadap wechatttttt har har har~

Bila duduk kat rumah lagi lah tak tahu nak buat apa. Kalau dulu time pmr memanjang je study. Tahun ni pon jadi terikut-ikut. Disebabkan tak ada buku teks and buku rujukan lagi, aku study kat fon je. Buka youtube, tngok ITTV. Memang awal-awal tak faham, lama-lama bila dah faham mula lah nak rasa bangga diri boleh buat soalan addmath sendiri -_- Dunia dah maju, zaman dah berubah. Kini segalanya hanya di hujung jari. Ho ho ho

Hm actually aku still tak percaya aku dah form 4. Cepat sangat masa berlalu. Aku rasa sangat tuaa aaaaa.  Tapi takpe tadi ustazah kata perempuan paling cantik, comel, cun dan perasan bila berumur 16 and 17. So dont worry tak akan ada kedut kedut lagi hehe. Aku rindu masa form 1, form 2 dulu. Masa baru kenal dunia sekolah menengah. Masa mula mula lepak dengan kengkawan dekat k ef ci. Masa jadi budak jahat time form 2. Sekarang dah 2 tahun terakhir sebelum keluar sekolah. Tapi tak rasa pon macam senior. Bila jumpa juniors, rasa macam dorang lebih tua dari aku. Nampak matang-matang. aku ni, masih happily ever after gelak gelak dengan kawan kawan macam budak budak. Hm okay i need to change for the better. k bye.



New year again.


Assalamualaikum wbt.

Yay selamat tahun baruuuuu. ehehe finally do ribu tigaa blas berlalu. Cepat gila masa berjalan. Aku still ingat lagi aku beli buku, beg sekolah and stationery untuk sekolah 2013. Macam mana aku kelam kabut call aten nak tanya beg warna apa bla bla. Nak beg sama colour lah kononnya. Then masuk sesi pagi, kenal-kenal dengan cikgu sesi pagi, buat preparation for pmr, study pepagi buta, jawap pmr, lawatan sini sana, enjoy dengan kengkawan tahap tak hingat and so on. Sekarang semua dah jadi history. Semua tinggal kenangan sobsobs. And now aku nak kena struggle untuk form 4 yang seriously aku tak faham langsung. Semua jadi baru. 

Semalam wa sudah start sekolah. I mean orientasi. Beg and pen lama lama semua aku cuci. Kasut je tarok dalam beg kasi buang. Ntah pape je tapi orang dah over excited sangat nak pergi sekolah macam ni lah jadinya. Tambah lagi nak pegang title 'pra-senior' sekolah. kah kah kah kelas kau maria! Well, dari dulu lagi wa suka sangat dengan number 16. Cantik. Tapi tak secantik benda nak belajar lah. Bila masuk kelas orientasi semalam, cikgu kasi taklimat pasal course yang nak ambik. Boleh dikatakan semua course susah. Weolls pon tak tahu nak tukar ke tak. ohya cikgu dah tentukan kelas kami ikut result pmr. And aku terpaksa berpisah dengan half classmates + bff. Memang lah seronok duduk dalam kelas yang aku nak, sains (even aku tahu ingat senang ke hahhh?) tapi macam mana nak teruskan hidup perjuangan study tanpa pertolongan cemas dari dorang time exam? krik krik ..

So it's a new year again. Forget everything. Start a new chapter. Make a new fairy tales. Stop blaming. Be thankful. Apa apa pon, happy new year for aaaaaaall my readers and stalkers. Have a wonderful new year! #NewYearWishes