Online shopping

Rutin harian aku pada setiap pagi yang hening selalunya tidak lain dan tidak bukan adalah menghadap telipon bimbit, scroll instagram. Aku punya desire membeli-belah dah makin menjadi-jadi sejak aku kebosanan terperuk dalam rumah tak tahu nak buat apa. Bukan taknak keluar tapi sebab tadak peneman. Perangai aku bila ride motor sorang-sorang ni dah boleh kira macam merempit. Cepat gelabah satu hal. Kena hon dengan kereta pun dah jadi halwa telinga (lololol). Kalau boleh dekat traffic light nak berhenti lepas dari line putih. Kalau tak lepas line rasa macam noob bhahaha (bukan selalu). Tapi bila ada member, baru la bawa motor dengan senonoh sebab boleh follow up belakang dia menyelit kiri kanan. Kalau sorang-sorang aku rela berhenti belakang kereta buat muka kerek (kahkahh) sebab pernah sekali masa menyelit tengah-tengah kereta and van. Tak sengaja ku terlanggar side mirror van masa menyelit. Perasaan masa tu lega sebab van takpa sikit tapi kalau side mirror kereta yang kena, mati la nak...

Dalam akaun instagram aku, 1/4 senarai following adalah insta manusia normal yang ku jadikan inspirasi. 3/4 lagi adalah insta manusia ciptaan Ilahi yang gigih update ig siang malam berniaga sampai boleh buat aku tak tido malam beriya-iya 'OMG NAK BELI NAK BELI!' tapi duit kering kontang bak gurun sahara. Bila ada sale lagi la gila.
Pernah sekali (tipu sebenarnya banyak kali) aku tampar-tampar pipi, katok kepala nak bagi sedo diri "ohoi wahai diri yang tak sedar diri! membazir itu amalan syaitonnnirojim". Apalah nak jadi. Ni lah kesan negatif online shopping. Sejak aku kenal dan reti online shopping, aku dah kurang shopping walk in kedai ke kedai. Diri ini sangat tak berkenan dengan promoter yang suka ikut belakang atau customer lain yang sibuk tengok barang yang kita tengah tengok like hey sabarla bagi la aku puas meneroka dulu T_T

Ada satu instashop kasut favourite aku @shiningsshop bukan je murah, tapi good and fast services. Tiga kali repeat order like a boss. Tapi bila keluar memana bukan pakai kasut yang beriya beli tu sebab suka pakai kasut mak HAHA tak tipu kasut mak ni penyelamat bila kasut lain tak matching dengan outfit. Haah ni lagi satu perangai tak senonoh aku. Cerewet. Aku rela cancel the plan untuk keluar jenjalan kalau tadak outfit yang betul-betul match dengan mood pada hari berkenaan. It is really a no. Nak kena perbaiki balik perangai-perangai ni hmph


Online shopping ni memang satu addiction yang tak dapat dielak dengan serta merta. Walaupun poket dah rabak seluk-seluk takda duit, purse pun dah kelepek sebab selalu buka tutup isi tak kunjung tiba, gigih juga aku begging minta mak belanja hahahhaha ini jangan harap nak dapat. Tapi bila dah dapat beli, dah dapat barang, serta merta rasa menyesal dan bersalah. Perasaan ni aku rasa para kaki online shopping di luar sana mesti dah biasa. Huwaa duit tu kalau simpan boleh buat beli makanan sedap sedap! perut kenyang hati pun senang T^T

Selama 2 tahun aku online shopping, tak pernah lagi kena tipu. Ini memang bersyukur sangatlah. Selalu dapat barang pun in a good condition. Rasa berbaloi beli kalau kena dengan jiwa. Bagi mereka di luar sana yang dalam keraguan nak syopin online, ini tips simple and adorable dari hakak ilya

  1. Make sure dah banding harga dengan instashop yang lain sebab barang yang dijual online selalunya sama (kecuali bagi barang yang tak sama huhu)
  2. Tengok followers. Paling banyak paling bagus
  3. Tengok feedback dari customers yang lain. Kalau tak ada dekat insta, minta je dekat seller. Kalau seller taknak kasi jangan beli dekat dia HAHA
  4. Bila jumpa barang yang nak dibeli, screenshot dulu. Peram dalam galeri. Lepas bertakafur dan istikarah dan yakin, baru beli.
  5. Hengkorang kalau ada apa-apa nak tanya, terus tanya dekat whatsapp. Kalau nak comment dekat gambar buat penat je. Tak semua instashop reply dengan jelas and in detail.
  6. Bila whatsapp dengan seller, terus straight to the point nak beli apa saiz apa warna apa sebab tak semua seller sangat ramah dan sabar melayani customer yang tanya soalan satu per satu. Kita mudahkan kerja orang, orang pun senang berurusan dengan kita. Alright?
  7. Most importantly, sabar sehingga barang tiba. Bila anda buat keputusan untuk online shopping, risikonya anda yang tanggung. Sebab tu awal-awal lagi kena yakin instashop tu boleh dipercayai. 

Aku pernah beli kasut (kasut lagi kahkahhh) yang pre-order. Sebulan tunggu. Walaupun dalam kerisauan, takda pula selalu tanya seller bila barang nak sampai, bila barang nak sampai. Ada gak customer yang jenis tak sabo-sabo ni. Sabar lahaii nak, sabar separuh daripada iman. Memang sebenarnya online shopping dekat instagram ni banyak cekadaknya. Kalau silap saiz, terbesar ke, terkecik ke, tak lawa ke, material kurang baik ke, indah khabar dari rupa ke, itu membawa kepada menyesalan abadi. Jangan ambil langkah kurang bijak dengan meratapi kesedihan hidup anda. Ambil masa 5 minit untuk anda menangis dan meratapi lepastu jual balik dekat orang atau jual preloved dekat insta. Sekian.



4 comments:

  1. salam perkenalan...
    saya dah follow back! thanks sudi follow blog saya...
    saya pun ada jual online... felt craft/handbag/blouse/jubah/blazer/serunding/popia mini/kuih siput/cathy choo dan macam2 lg...
    Alhamdulillah setakat ni perkhidmatan yg saya beri xde yg complain...nanti boleh jemput singgah & shopping di Blog & FB sy

    ReplyDelete

Watch your words, dude.